Всім привіт,
останнім часом багато говорили про створення власного фонду, який би дозволив цілеспрямованно надавати допомогу тим фігуристам, які її найбільше потребують.
Я багато про це думав, спілкувався з керівниками інших благодійних фондів та організацій, і прийшов до двох висновків:
1) у нас зараз немає ресурсу для того щоб повноцінно займатись фондом
2) справедливо розподілювати кошти – це сильно складніше, ніж залучати кошти.
По першому – активних людей в українському фігурному катанні – одиниці, і всі зараз перевантажені війною. Повноцінний фонд – це багато комунікації, багато фандрейзінгу, це бухгалтерія, це правління, яке приймає рішення, це система контролю (як правило наглядова рада).
По другому – це реально складна задача, навіть коли є повна довіра. Навіть при тому, що у нас зараз є чудове розуміння ландшафту фігурного катання України, розуміння хто є хто – який має бути алгоритм для розподілу допомоги? Я не хочу тим, хто буде приймати рішення про те, хто отримає допомогу, а хто – ні. Це відбере весь мій час, і я все одно буду упередженим (як і всі люди).
Проте, запит на "як допомогти українським фігуристам" є і буде. І ця допомога потрібна вже зараз. І якщо так подумати, то зараз потрібен не фонд, а механізм матчингу тих, хто потребує допомоги з тими, хто може ії надати.
Тому в мене виникла наступна ідея - на сайті буде окрема сторінка, де кожен фігурист чи тренер може подати запит на допомогу. Максимально чіткий та конкретний запит – наприклад "потрібно на оренду житла на наступний місяць у такій-то країні – 800 євро" чи "потрібні нові леза - 300 євро" чи "потрібно на житло та одяг - 500 євро".
Запит привʼязуватимется до профілю на сайті. Щоб перевірити, що це дійсно ця людина відправляє заявку – буде генеруватись спеціальний токен, який потрібно буде назвати при верифікації. Якщо ми з вами знайомі і є в контактах - достатньо одного повідомлення. Якщо ні – короткий відео-дзвінок. Верифікація проходитиме вручну.
Далі – список запитів буде відображатись на головній сторінці. Він буде розділений на дві категорії – Tier 1 та Tier 2. Tier 1 - це допомога нагальної потреби: житло, іжа, медицина. Tier 2 – це ковзани, клуби, оплата тренера, тощо. Цей список далі буде поширюватись через наші канали – соцмережі та міжнародні форуми.
Тепер, якщо хтось хоче допомогти українським фігуристам, вони самі будуть обирати кому зі списку вони направлять допомогу. Процедура така – донор залишає свої контакти, і вони відображаються на сторінці у фігуриста/тренера/батька. Ви самі ініціюєте контакт з потенційним донором – через будь який зручний вам месенджер і самі вже домовляєтесь про те як передати гроші – чи то банк, чи сервіси типу paypal, venmo чи ще щось.
Контактні дані як ваші, так і донора при цьому остаються нерозголошені. Фактично, ми просто виступаємо таким собі матчінг механізмом, який гарантує, що запити створені дійсно фігуристами а не будь ким.
Плюси такого підходу:
- прямий контакт між тим, хто хоче допомогти та вами
- швидкість (не потрібно чекати прийняття рішення фондом)
- не потрібна реєстрація (унікального токена достатньо)
Щоб відсіювати запити які не актуальні – потрібно буде хоча б раз на тиждень "поновити" статус запиту. Запити старші за тиждень будуть зникати з головної сторінки.
Я зможу таке реалізувати досить швидко.
Що цікаво, так це те, що цей механізм чудово працюватиме і коли в нас будуть ресурси для власного фонду.
Які будуть думки?