Напишу свої враження від вебінару.
Для початку, це було справді унікально, свіжо і креативно — велика подяка організаторам. Хто пропустив, коротко, було наступне: дві судді з художньої гімнастики (плюс хост, теж. наче суддя) і двоє суддів з фігурного катання дивились по черзі відео ФК та ХГ і оцінювали програми "зі своєї колокольні", та пояснювали хід своїх думок, розповідали про особливості системи оцінювання та відповідали на питання. Було також голосування — хто краще і артистичніше, але Кароліну Костнер складно було перемогти :)
Це було дуже і дуже цікаво в контексті виходу з зони комфорту, як для одних суддів, так і для інших, і мені здалося все ж таки, що система оцінювання ISU все таки більш об’єктивніша за систему з гімнастики. При всіх її вадах, корисно мати змогу порівняти з іншими системами.
Були кумедні моменти — на кшталт коли судді з гімнастики коментували спіраль в більмані у Каро і казали, що у нас би таке навіть не зарахували, бо нога повинна коснутися голови повністю. Що, у випадку з залізним лезом на нозі — не варіант :)
Було також видно як непросто суддям спілкуватись англійською. Ведуча та організатор вебінару, більш менш вільно говорила, але майже всім суддям видно було як складно виражати вільно свої думки. Я цю біду бачив багато в міжнародних колективах, і шкода в тому, що людина може бути файним спеціалистом/кою, але через недостатнє володіння мовою просто бути не взмозі комунікувати ефективно. У нас ледь не половину українських суддів в ISU понизили в рангу чи дискваліфікували, до речі, саме за "незадовільне володіння англійською". Треба щось з тим робити.
Окремо сподобалось що такий формат трохи допомагає зрозуміти, що судді — теж люди, і задача суддів досить непроста, насправді. По-перше, судді часто поза медійністю, їх думки та погляди мало хто чує/знає, хіба що коли якийсь скандал виникає — це створює перекос та демонізацію суддів. По-друге, мало хто бачив як насправді виглядає робота суддів. Мені тут легше, тому що я багато всередині турнірів провів часу і бачив як на деяких турнірах судді в холоді сидять інколи з ранку до пізньої ночі, і вже ніяка кава не рятує — мізки тупо втомлюються від такої кількості концентрації та сидіння на одному місці. Але тут, коли це самі судді розповідають — комусь може бути відкриттям.
Резюмуючи, це дуже правильний і крутий вебінар був. Чим більше всі учасники в ком’юніті будуть отак відкрито спілкуватись, ділитись інформацією та виходити з зон комфорту, тим більше користі для всіх. Ще раз хочеться подякувати організаторам — вони круті!