nikiviki от може хоч ви поясніть мені, бо я не можу зрозуміти. Якщо є такі проблеми з стрибками, особливо лутц і фліп, чому не упростити контент.
Я трохи здалека зайду з відповіддю, але проблеми не зі стрибками — проблеми з вмінням зконцентруватися в потрібний момент.
Брайан Орсер, наприклад, вмінню володіти своїм ментальним станом, очищувати голову від зайвих думок і фокусуватися на катанні приділяє не менше уваги, ніж технічній стороні (він навіть мобільний додаток випускав, який може допомогти навчити цьому інших фігуристів). Є ще непогана книга Філа Джексона (відомого тренера команд NBA Chicago Bulls та Los Angeles Lakers, який тренував Майкла Джордана та Шакіла О'Ніла) - "Eleven Rings" – про холістичний підхід до тренерства, де він описує як використовував концепції з дзен-будизму не лише у свому ставленні до гравців, але й навчаючи їх володіти своїм розумом, ментальним настроєм, емоціями і думками та налаштовуватись їх перед грою.
На жаль, ми поки що не можемо похвалитись такими мудрими та виваженими тренерами. В нас за щастя якщо тренер не є додатковою причиною хвилювання та проблем. Давнє недбало-вороже ставлення федерації до фігуристів додатково деморалізує їх на міжнародних стартах. Тому не дивно, що вони рідко показують свій максимум.
До речі, про Олю Мікутіну, за яку я страшенно радію весь сезон — це дуже яскравий приклад, як людина, яку підтримують, в яку вірять і яку цінують, може показувати не просто максимум, а більше за свій максимум (сподіваюсь, ви бачили як до неї ставляться в Австрії, що особливо помітно зараз через факт проведення ЧЄ).
PS. Окремо був дуже радий бачити Дениса Стрекаліна - ледь впізнав його! =)