Koxiya зрозуміло шо є і позитивні моменти. Дякувати Богу, не всі люди погані. Ніби ніхто цього і не заперечує. Але якщо повернутись таки до результатів, то де вони позитивні? Вже який рік наші фігуристи просто натовпом переходять в інші федерації. І не сказати б, що так в нас така шалена конкуренція, як в Росії чи криза перевиробництва як в тій самій Росії.
Я не прихильник того, щоб спортсменів тримати, але така тенденція визиває подив. Умовно кажучи, держава вкладає у фігуристів гроші з рівня ДЮСШ, щоб потім вони заробляли медалі іншим країнам. Наша ж країна сидить без медалей. Я, як платник податків, не надто вдоволена такою роботою федерації. То де позитив?

• nikiviki відповіли на це повідомлення.

Irysia Наша ж країна сидить без медалей.

@Irysia які медалі, у нас на ЧС останні роки по дві дисципліни представлені, на минулому лише НН пройшли в довільну.
    Власне як буде зараз теж не зрозуміло, є НН, Шмуратко, Настя на ЧС по техмінімуму проходить, але ж у зв'язку з обставинами форма у неї поки що не дуже, думаю жіночу квоту будемо брати на Небельхорні. Спортивна пара мимо, в них жодного міжнародного старту, навряд чи вони зможуть/захочуть дебютувати на ЧС.

bes Має працювати федерація.

Koxiya И в каждой школе есть (или должен быть) родительский или попечительный совет. И он должен работать.

Ага. "В мире не должно быть бедности". "Политики должны быть честными". "Корпорации не должны быть жадными"

Я не знаю, как мне ещё объяснять, что wishful thinking это не та стратегия, которая приведёт к изменениям.

Всем хочется простых и лёгких ответов, но их нет. Если вы хотите изменить систему, то её нужно для начала понять. Не знаю как вы, но мне надоело слушать поверхностные и простые объяснения.

Koxiya Клуб и СДЮШ вполне могут работать параллельно.

Я не знаю, что вы имеете ввиду по этим.

Давайте ещё раз – клубная система это концептуально другая модель взаимоотношения государства и общества. Государство не владеет спортом посредством цепочки министерства-федерации-ДЮСШ, а даёт заказ на спорт и финансирует его через клубы – которые создаются обществом. Как вы видите эти две разные системы работающие параллельно? Государство может делать специальный статус для клубов, которые соответствуют определенным нормам или требованиям и называть это хоть ДЮСШ, хоть как угодно – но фундаментом этой системы всё равно выступают клубы и тренеры, а не чиновники и связи.

divan думаю ДЮСШ цілком можуть працювати паралельно з клубами, як частина саме освітнього і оздоровчого процесу. Як би це пояснити... Ну от на прикладі отримання освіти. Ми вчимося в школі до 11 класу, отримуємо знання, можливо отримуємо атестат з відзнакою (і можливість безплатного навчання) Так само в ДЮСШ - дати право вчити до певної межі, а потім - хочеш ідеш далі, тобто в клуб за високими досягненнями, хочеш катаєшся для себе. Маєш талант, бажання, працелюбність - ДСЮШ дасть рекомендації і можливість отримати підтримку держави чи клубу.

• divan відповіли на це повідомлення.
      • Koxiya подобається це.

nikiviki яким чином ДЮСШ – які є частиною брутальної радянської системи відсіву дітей для завоювання медалей в казну держави – раптово перетворяться на "частину освітнього та оздоровчого процесу"? В них ніколи не було цієї функції. Лупцюють діточок чохлами, волають несамовито, принижують, виганяють за недостатні результати в ДЮСШ не просто так.

Може тоді і уряд України перетворимо на найрозумніших леді та джентельменів з взірцевими принципами та мізками, раз така гулянка? :)

PS. Сорі, ми кудись в офптоп з теми пішли.

divan так, ще один пост оффтопу і більше не буду:)
          Так само "раптово" як почнуть існувати клуби. Якраз я і писала про те, щоб вивести їх з "системи отримання медалей". Чи змінити систему під клубну можна, а реорганізувати діяльність ДЮСШ ні? Просто їх закрити і все? І що далі?
          Хочу нагадати, що в нас крім великих міст є ще провінції, в яких клуби просто не матимуть за що існувати, бо спонсорів мало, доходи у батьків так собі, а в місцевих бюджетах грошей і так вічно не вистачає.

• Koxiya подобається це.

nikiviki клуби з'являються автоматично, коли держава перестає вказувати людям, що їм можна робити в спорті, а що ні. Фактично, в Україні вже є клуби, але вони ніяк не зареєстровані, і не знають самі, що це називається в світі клубами – в них немає навіть прикладів. Спорт потрібно дерегулювати та декомунізувати. Ще раз – поки ми колективно вважаємо, що спорт належить державі, ніяких змін не буде.

nikiviki є ще провінції, в яких клуби просто не матимуть за що існувати, бо спонсорів мало, доходи у батьків так собі, а в місцевих бюджетах грошей і так вічно не вистачає

Блін, ну звідки ви берете ці уявлення про клуби?
            ДЮСШ фінансується з місцевого бюджету. Різниця в тому, що ДЮСШ створюються міськрадою, директори назначаються звіерху і всі контролюються зверху. Клуби створюються спортивною спільнотою, мають демократичні процеси самоорганізації. Чому, чому у вашій картині світу на контрольовані зверху ДЮСШ – які використовують ці гроші неефективно, які відсіюють більшу частину людей від занятть спортом, в яких немає демократичних механізмів рішення проблем – знаходяться гроші, а на клуби – ні?

divan здаюся:) дуже хочеться щоб так все і було з клубами🙂 бо держава в нас теж вроді як демократична, і влада належить народу...
              Ладно, то песиміст в мені бурчить:( Бо була ситуація що змін-то добилися (я тут згадувала колись про дитсадок), а вийшли ті ж яйця, тільки в профіль. Менталітет щоб його. Зробила висновок що перш за все треба міняти систему в головах.

divan Лупцюють діточок чохлами, волають несамовито, принижують, виганяють за недостатні результати в ДЮСШ не просто так.

Найгірше що є батьки які так дозволяють і не побоюсь цього слова схвалюють таку поведінку тренера, ще й можуть вдома додати. Амбіції переважають розум.
                Крім тренерів добре щоб в команді був ще й психолог

nikiviki Бо була ситуація що змін-то добилися (я тут згадувала колись про дитсадок), а вийшли ті ж яйця, тільки в профіль

Я не знаю, що це за історія. Але буду радий почути.

Це як раз моя головна теза з реформою спорту в Україні і переходу до клубної системи (яка відбудеться, питання лише в часі) – що проблема на 50% в законодавстві, і 50% в головах. Змінювати систему треба і згори і знизу.

• bes і nikiviki подобається це.

divan Я не знаю, що це за історія. Але буду радий почути.

Якщо коротко - пожежа в дитсадку, ремонт коштами батьків і спонсорів. Перший рік ок, все було чудово, нам допомагали з меблями, з харчуванням. Тепер почався якийсь треш, чи то спонсор смак влади відчув, чи що, спроби втягнення у махінації з податками, погрози відібрати подароване і так далі. Кінець той самий що був з відділом освіти - грошей не даємо, крутіться як хочете. Розірвали співробітництво і знов у пошуках, а в селі це справа важка.

От це та велика частина тих 50% проблем у головах - дай людині хоч якусь владу починається синдром вахтера, звідси і тренери що кричать на дітей, директори ДЮСШ які дітей виганяють, чинуші що не дають акредитації і спонсори які бачачи що від них залежать починають ультиматуми ставити.
                  Ну і "моя хата скраю", куди без цього.

Блін, я і тут умудрилася в оффтоп:(

• divan подобається це.

Як на мене, то безкоштовно в наших реаліях - шлях в нікуди в будь-якому випадку. Ми бідна країна і фінансування ось таких державних сфер завжди буде залежати від лівої п'ятки актуального керівника.
                  Поясню.
                  В моїй звичайній школі був басейн. На його базі не було спортивної школи, але більш-менш серйозні гуртки були. Коли нашому класу запропонували ходити на плавання, то значна частина однокласників погодилися. І я теж. Спочатку все було класно і позитивно, але потім почалося. То гарячої води нема, то опалення нема, то фен зламався, а з мокрою головою взимку на вулицю не підеш. Зайняття перетворилися на квест: буде чи не буде. Кількість учнів стрімко зменшувалася. Власне я сама походила рік і на тому все бажання скінчилося. Хоча все це було безкоштовним і всім нам подобалося. Але що пішло не так? Підпорядкування було абсолютно державним. Не знаю, в якому обсязі тоді виділялося фінансування, але явно, що грошей було мало. Де могли взяти більше? А ніде. Утримання ж на державі, зайняття безкоштовні. І що в результаті? Бассейн активно простоював роками, хоча потреба у ньому була. Знаю, що в багатьох інших і не тільки спортивних гуртках, чимало адміністративних питань вирішувалося за рахунок фінансів батьків. Скинулися і купили, а по документах провели як подарунок чи шось подібне. Ну і? Чим це краще за офіційні взноси в касу з податками та таким іншим? І зараз значний пласт спортивних шкіл в тіні і на плечах батьків, але офіційно все безкоштовно і за рахунок держави, тому за державою останнє слово в усьому. Так в чому користь такої системи?

Так, інфраструктура – то окремий біль цієї "безкоштовної" системи. ДЮСШ які володіють чи орендують муніціпальними/державними спортивними об'єктами не мають стимулів використовувати їх ефективно – в них однаково буває що і простоює лід, і що неадекватна кількість учнів одночасно. Їм все одно – це все сплачено за податки українців, тож для директорів ДЮСШ немає різниці.

Більш того, якщо ви захочете зняти шкільний лід для тренувань – наприклад ви знову привезли Брайна Орсера і хочете потренуватись з ним в клубі – ви, скоріш за все, не зможете це зробити, вас фідфутболять. Але все буде залежати від директора: він чи вона може заломити вам ціну (звісно, яку ви змушені будете сплатити в карман) і пустити потренуватись "неофіційно". Тож спочатку за цей лід сплатили українці через податки, а потім, люди, які хочуть таки займатись і розвивати спорт – платять ще й через нал директору.

Тож ми в результаті, платимо за інфраструктуру двічі.

Вона при цьому використовується дуже і дуже неефективно. Плюс, ця система відштовхує від занятть фігурним катанням усіх, хто не проходить по державним радянським критеріям – пухленьку дівчинку о 10 років не візьмуть, хоча вона могла б через 20 років стати директоркою інвесткомпанії, яка б побудувала 10 льодових арен просто тому, що вона вже зв'язала своє життя з фігурним катанням. Всі ці десятки тисяч людей, які з дитинства вже знають "що їм пізно в фігурне катання", випадають зі маси людей, які б створювали попит на будівництво нових ковзанок.

З економічної точки зору, поточна система ДЮСШ (повторюю - саме система, а не люди в ній) – це дисфункціональна катастрофа. А потім всі дивються, чого ж це в Україні не будуються ковзанки, не з'являються тренери, які можуть хоча б подвійні нормально ставити, і немає результатів.

PS. Мені здавалося, що проблеми ДЮСШ всім добре відомі, але ні, доведеться писати детальну статтю де з нуля розповідати в чому проблеми.

• bes подобається це.

Проблеми відомі, не зовсім зрозумілі шляхи їх вирішення.

bes а чи відомі? Скільки з батьків, які радісно приводять діточок в ДЮСШ, розуміють/знають про ці проблеми? У відсотках, приблизно?

З мого досвіду, більшість людей не розуміє цього, доки вляпається в цю халепу по повні вуха, і то, скоріш за все, повну картинку мало хто побачить. І це нормально – ми ж, коли приходимо у супермаркет – просто хочемо купити хліба, а не аналізовати модель мережевої логістики цього закладу. Тому я не певен, що більшість людей розуміють що не так з цією системою.

Коли невідомі шляхи рішення – потрібно вивчати prior art інших країн. Прибалтика – один з найкращих варіантів, бо мали схожу ситуацію. Вони докомунізували спорт майже одразу, хоча в них вже був досвід клубної системи ще до окупації СССР, плюс приклади у сусідів. В Естонії залишили статус "спортивної школи" для клубів, які мають певні критерії, наприклад. Але по суті, цю систему центрального планування і контролю знищили, і дали людям в спорті робити свою справу.

А загалом, шляхи два – або дерегулювати спорт, або тягнути цю лямку й далі. У першому випадку, не обов'язково "знищувати" ДЮСШ, як тут дехто натякає – їх просто потрібно поставити в рівні умови. Ті ДЮСШ які зможуть чи навчаться бути ефективними (зараз вони всі неефективні) – виживуть, інші – вимруть самі, як динозаври. Те саме буде відбуватися з клубами – так це і працює. Ну, а другий шлях – яким зараз вирішив йти чинний міністр спорту пан Гутцайт – тягнути цю лямку, намагатись вирішувати не коріння проблеми, а симптоми проблем. Але міністри приходять і уходять, а вашим дітям тут ще жити і кататись.

Пан Гутцайт (дуже шанована людина у світі спорту) сам звідки? Правильно - з СРСР. Перебудувати його уявлення про СИСТЕМУ я думаю вже не можливо. Його виростили у тій системі, він вважатиме її ефективною вже тільки тому, що у нього ж вийшло стати чемпіоном:) Спортсмени того часу, коли ще існував совок, бачать ту систему спорту дуже классною. Для них же все було "безкоштовно", такий собі комунізм у країні недорозвиненого соціалізму.

• divan подобається це.
                    7 днів пізніше

З інтерв'ю олімпійської чемпіонки та досі активної біатлоністки Олени Підгрушної

• Учитывая твой опыт функционера, твою годичную работу в качестве заместителя министра, какой бы выход в этой ситуации ты видела?

• Я вижу одно: нужно вернуть взгляды руководства государства - Президента, Правительства, Верховной Рады - лицом к спорту. Потому что спорт уменьшает расходы на медицину - ведь дети будут здоровы. Он уменьшает расходы на образование, потому что спорт сильно воспитывает детей. Соответственно, сильнее будут вооруженные силы, потому что это - здоровое поколение, здоровая нация. В спорте очень много плюсов, но о нем вспоминают только тогда, когда спортсмен едет на международные соревнования. А как ты дошел до такого уровня - никого это не интересует. Нужно к этому вернуться: или нормально возродить ДЮСШ, дав им нормальное финансирование, обеспечив инвентарем, или полностью сломать текущий порядок в пользу, например, клубной системы. Но в таком случае у взрослого человека должны быть достаточные доходы, чтобы платить за этот клуб для своего ребенка. А нация в целом у нас очень сильная - я обожаю украинцев, это невероятные люди! Но, к сожалению, взгляды пока отвернуты от спорта. Поэтому наше поколение до сих пор выступает.

Проблема й вирішення настільки очевидні, що дивно, що так багато людей все ще тримається за старе...

• divan подобається це.

Irysia а є посилання на інтерв'ю?

З одного боку добре, що все більше і більше говорять про це, а з іншого – я б прирівнював заклик "відродити ДЮСШ" як до закликів повернути комуністичний строй, бо то приблизно одне й те саме. Спорт має належати суспільству, а не державі.

У нас й досі, навіть в вже зароджуючихся клубах, існує таке ментальне розподілення, що клуби – те що роблять люди – то "любітелі", "нє професіонали" і "фізкультура", а державні комунальні ДЮСШ – то "профєсіонали" та "спорт". Поки ми називаємо спортом виключно ось цю гонку за медалями для держави, ми залишимось там де є.

Взагалі, хочется теж донести людям звідки це розділення на "фізкультуру" та "спорт" пішло. Як раз днями у книжці зі спогадами колишнього секретаря Сталіна Бориса Бажанова, який був ще й головою Вищої ради фізичної культури, знайшов:

Физическая культура понималась как какое-то полезное для здоровья
                      трудящихся масс и для их дрессировки, почти обязательное массовое и
                      скопом производимое размахивание руками и ногами, так сказать,
                      какие-то коллективные движения для здоровья. Это и пытались внедрить
                      во всяких рабочих клубах, загоняя трудящихся чуть ли не силой на эти
                      демонстрации. Это, конечно, не вызывало ни малейшего интереса и
                      рассматривалось как нечто не менее скучное, чем уроки политграмоты, от
                      чего нужно было спасаться бегством. Спорт же, по идеям теоретиков этой
                      "физкультуры", рассматривался как нездоровый пережиток буржуазной
                      культуры, развивавший индивидуализм и, следовательно, враждебный
                      коллективистским принципам культуры пролетарской. От физкультурной
                      скучищи дохли мухи и ее Высший совет влачил жалкое существование.

Когда я был уже секретарем Политбюро, я как-то сказал Сталину,
                      что "физкультура" - это ерунда, никакого интереса у рабочих не
                      вызывающая, и что надо перейти к спорту, к соревнованиям, интерес к
                      которым у трудящихся масс будет совершенно обеспечен. В Высший Совет
                      входит членом представитель ЦК; это заведующий Агитпропом ЦК, который,
                      сознавая никчемность учреждения, там, кажется, ни разу не был.

Назначьте меня представителем ЦК, и я поверну дело, проводя это
                      как линию ЦК от физкультуры к спорту. Сталин согласился - он привык
                      всегда со мной соглашаться по вопросам, которые его совершенно не
                      интересовали (а интересовала его только власть и борьба за нее). Я
                      провел сейчас же мое назначение через нужные инстанции ЦК и стал
                      представителем ЦК в Высшем Совете, к сожалению, сохранившем термин
                      "физической культуры".

И ось ще трошки для розуміння чому в СРСР не розвивався масовий спорт снизу догори через клуби:

Сейчас же с возражениями выступил Ягода. До революции спортом
                      занимались, главным образом, представители буржуазного класса;
                      спортивные организации были и будут сборищем контрреволюционеров; дать
                      им возможность собираться и объединяться - опасно. Да и всякий спорт -
                      это против коллективистических принципов.
                      ...
                      Когда Ягода пытался еще сказать, что спортивные клубы будут
                      гнездами контрреволюции и что за ними надо смотреть в оба, Семашко
                      перебил его: "Ну, это дело вашего ведомства, это нас не касается".

І ми продовжуємо цю систему цементувати та триматись за неї, бо звикли, а інших варіантів не бачили. Розповідаємо одне одному казки про "клуби – це дорого".

• Irysia відповіли на це повідомлення.