О боже, я думала це залишиться на рівні фанфіків...

divan виправдання на рівні школяра, який не хоче мамі щоденника з двійкою показувати😂

anna_nosach мабуть, самі діти не сприймають це як насильство. Інакше не бігла б та спортсменка, про яку тут сказали, що боялася поскаржитися на біль своїй тренерці, назад до неї від більш лояльного та демократичного))) Якщо за обопільною згодою, то се ля ві. У них є багатий вибір тренерів: вони ж не кріпаки й можуть переходити до більш людяних і уважних.
Я не захищаю жорсткий підхід. Просто наші думки - це думки людей поза системою. А ті, хто всередині, мають свій погляд.
А взагалі саме питання жорстокості в профспорті має починатися з того, що сам він, профспорт (а особливо фігурне катання) - сам по собі, незалежно від тактики тренера, у принципі спрямований проти здоров'я: по мінімум 2 години щодня переважно стрибків в один бік з періодичним биттям об тверду поверхню для дівчинки/жінки будь-якого віку в будь-якому разі шкідливо. А б'ються вони, падаючи з подвійних, чи потрійних, чи четверних - то вже питання другорядні. І б'ються в будь-якого тренера.
Як продовження ідей ось такого відео можна назнімати жахіть із цифрами, скільки разів стрибає спортсмен за день, скільки б'ється, і коментар лікаря - до яких дефектів у розвитку хребта це призводить, як зношуються зв'язки тощо. І нехай потім усі охать: ой, а я інтуїтивно відчувала, що з ФК щось не те.

Marlinka У них є багатий вибір тренерів: вони ж не кріпаки й можуть переходити до більш людяних і уважних.

Немає. ну тобто вибір, звісно, є, але, як ми бачимо, на ОІ їдуть фігуристки тільки одного тренера. І судівство внутрішніх та міжнародниз стартів говорить саме про те.
    так само як в нас, звісно, можна не тренуватися в Дерюгіної, але треба бути готовим, що вона свій вплив пустить проти тебе. Так само як в Росії повз Вінер ніхто не пройде. Але загалом, звісно, вибір завжди є.
    Проте головне ж не це, а такого аб'юзівного тренерського підходу в принципі немає бути. Я була шокована, коли ІСУ дали нагороду "Тренер року" саме Етері. Її методи на той момент ні для кого не були секретом, але її за це навіть нагородили.
    але я розумію чому. Є ще один аспект, про який чомусь зараз мало говорять. А він про те, що ІСУ та західним мас-медія конвейєр Етері теж був вигідний. Вони на всьому цьому теж непогано заробляли.
    От, наприклад, канал Євроспорту на ютубі. Там всякі сюжети, самері змагань, виступи тощо
    https://www.youtube.com/c/eurosport/videos
    І от в період командника тільки про Валієву там 7 окремих відо. Туди навіть виступи з гран-прі підігнали,а яка кількість переглядів! Який там Нейтан чи Юдзуру. Про китайську пару взагалі нічого, хоча вони рекордні бали в КП отримали. І російські ЗМІ з усіма медіо-персонами можуть казати все що завгодно, але МОК та ІСУ активно і Валієву, і дівчат Етері піарили і просували. І вся ця ситуація вдарила і по ним також. І для них це теж репутаційні втрати. От прям вже дуже цікаво послухати той самий британсткий Євроспорт. Бо Девіс/Смолкін ще на ЧЄ були емейзінг, а тут вже до них купа питань, які мали б виникнути ще в Таллінні. А які деферамби завжди були дівчтатам Етері... Для них всі ці методи тренувань стали відкриттям? Серйозно?

Тому дуже сподіваюся, що висновки зроблять всі і нарешті відкрито сказати "ні" аб'юзу в спорті, особливо в ситуації з неповнолітніми. І може. нарешті, перестануть відправляти в космос лише окремих фігуристок, прощаючи їм всі баги техніки та відверті помилки. Конкуренція, а не монопольні рекорди йдуть на користь спорту в першу чергу.

Marlinka Вы переводите тему в другую плоскость. Никто не говорит. что спорт высоких достижений - это курорт. Но если все же фигуристки как-то устраивают свою полноценную жизнь после спорта, рожают детей, значит в самих тренировках нет чего-то сверх-опасного для организма, если к тренировкам подходить грамотно. Я же говорила больше об абьюзе детей. И никакие достижения и медали, тем более липовая гордость страны, не стоят того, чтобы ребенка ломали физически и/или психологически.
    Как-то Эмму Гаджиеву (в прошлом фигуристку, сейчас спортивного журналиста) спросили, почему в Европе такие слабые фигуристки на фоне россиянок. Она сразу ответила, что там другой подход к детям. Никто не будет насиловать детей ради результатов, там на первом месте - получать удовольствие от спорта.
    А то, что Трусова и Косторная побежали обратно к Тутберидзе, когда пошли провалы, нет ничего удивительного. Они уже "нюхнули" успеха, доминирования, и не хотели от этого отказываться. Они уже часть той системы, которая их взрастила.

• Marlinka відповіли на це повідомлення.
    • divan подобається це.

anna_nosach Вы переводите тему в другую плоскость.

ні, я вам показую, що це все питання одного порядку. Та блогерка у відео охає/ахає, але ж її слова - у принципі стосуються самих принципів професійного спорту. Чи є сфери, де тренер каже: їж, що хочеш, гладшай, тяжій? Може, хтось так і ставиться, але ж тоді спортсмен розуміє, що він не заради результату займається, і кидає цю сферу. Адже для багатьох професійний спорт - це в принципі сфера камікадзе. Але ж є люди, які йдуть у нього й віддають своїх дітей, бо вони згодні жити за цими жорскими правилами.

anna_nosach Она сразу ответила, что там другой подход к детям. Никто не будет насиловать детей ради результатов, там на первом месте - получать удовольствие от спорта.

Вибачте, вони ж заради задоволення все одно щодня об лід б'ються неодноразово. Чи їх тренер щоразу після падіння по спині гладить і просить облишити сьогодні стрибати?
      Писали колись про японського якогось фігуриста, що він катався пів року в ковзанах, що натирають, і боявся тренеру про це сказати. Чому там не репетують про аб'юз? А як тільки тренер декілька поколінь успішних спортсменок випускає, одразу треба компромат знайти?

anna_nosach А то, что Трусова и Косторная побежали обратно к Тутберидзе, когда пошли провалы, нет ничего удивительного. Они уже "нюхнули" успеха, доминирования, и не хотели от этого отказываться. Они уже часть той системы, которая их взрастила.

А ми в демократичному суспільстві хочемо жити чи як? Є люди, для яких медалі - найголовніше в житті - нехай ідуть до своєї мети. Чи ми їм будемо розказувати, що має бути метою їхнього життя? Дітей влаштовує, батьків також - нехай займаються.
      Зараз серед рос. тренерів з'являються конкуренти Тутберідзе. Плющенко, в принципі, може деякими юніорками скласти конкуренцію. Давидов. Але як я зрозуміла, Давидов - це Тутберидзе чоловічої статі))) От нехай тренери з більш м'яким підходом доводять, що медаль можна завоювати без насильства над психікою)))
      Спорт - він оцінює тренера й спорсмена за результатом. На те він і спорт. Так, нагородили Тутберідзе. А які ще були варіанти? Якщо його учасники згодні жити за цими правилами - не треба втручатися.

• divan і Irysia відповіли на це повідомлення.

Marlinka Чому там не репетують про аб'юз?

"репетують". В Японії проблема з насильством у спорті теж досить велика. Ось матеріал Human Rights Watch про це:
        https://www.hrw.org/report/2020/07/20/i-was-hit-so-many-times-i-cant-count/abuse-child-athletes-japan

Marlinka Адже для багатьох професійний спорт - це в принципі сфера камікадзе
        Marlinka Але ж є люди, які йдуть у нього й віддають своїх дітей, бо вони згодні жити за цими жорскими правилами.

Ці питання не можно розглядати без історичного контексту. "Ці люди" самі виросли в такій системі (радянській, я писав про це). Вони згодні, не тому що це найкращий шлях для їх дітей, а тому що ніколи не бачили інших поглядів та методик.

Ще раз – спорт в Україні живе здебільшого ментально у 70-х роках, де абьюз і спорт – це синоніми. Розвинуті країни мали іншу історію появи абьюзивних підходів у спорті (він нерідко приносився з радянського союзу, імпортувався, але загалом то був наслідок професіоналізації спорту у другий половині ХХ століття). І тому на ці проблеми реагують і вирішують. Холістичне та позитивне тренерство, моделі довгострокового розвитку спортсменів – це все у словнику кожного тренера, що навчається зараз в розвинутих країнах. Це тупо приводить до кращих результатів в довгостроковій перспективі, це не просто гуманістичні підходи, це банально, спортивна наука. Але в Україні тобі сміятимуться в лице і розказуватимуть що "так усюди" і що "ви просто нє понімаєте, што такое большой спорт".

З цим не можна миритися.

Marlinka Чи є сфери, де тренер каже: їж, що хочеш, гладшай, тяжій?

А навіщо всі ці крайнощі? Чи обов'язково доводити до того, щоб потім дорослі люди ловили панічні атаки перед вагами? Тренер може поговири з батьками про здорове та правильне харчування, порадити дієтолога, але не забороняти їсти. Більше того, часто в тренера (та й в багатьох вболівальників також) неадекватно розуміння здорової ваги. Їм ок тільки тоді, коли дитина вже прозора.

Marlinka А ми в демократичному суспільстві хочемо жити чи як? Є люди, для яких медалі - найголовніше в житті - нехай ідуть до своєї мети.

Не треба плутати дорослий спорт і дитячий. Одна справа, коли ризикують повнолітні, а зовсім інша - коли діти. І в данному випадку не має значення, що хочуть батьки чи діти, інакше навіщо потрібен тренер? Якщо батьки прагнуть покалічити дитину, то це в соціальні служби треба звертатися, а не годувати свої амбіції.
        Мені, як глядачу, нафіг не потрібні четверні в дітей. особливо такою ціною.

Так а вы посмотрите на эти требования к программам. Это документально закреплено, вот и гонятся за результатом. Если почитать старую советскую литературу по ФК, то ребенка приводить в хозрасчетную группу( группу НП) надо было в 6-7 лет. А у нас сейчас в 3-4 года приводят. Чтобы к первому классу уже прыгать аксель и двойные, иначе все - опоздали. Может здесь тоже что-то не так?

• nikiviki відповіли на це повідомлення.

Hopmen як же вони вже дістали з цим питанням🙃

Tatyana Так а вы посмотрите на эти требования к программам. Это документально закреплено, вот и гонятся за результатом. Если почитать старую советскую литературу по ФК, то ребенка приводить в хозрасчетную группу( группу НП) надо было в 6-7 лет. А у нас сейчас в 3-4 года приводят. Чтобы к первому классу уже прыгать аксель и двойные, иначе все - опоздали. Может здесь тоже что-то не так?

В мене дитина, яка он носиться по дому, дивиться мультики, складає пазли і мозаїки, ходить на уроки, танці і в художку (чисто в групу "для себе"). А потім натикаєшся на таких же дітей-другокласників в інсті, які потрійні стрибають і аж шкода їх стає. І цікаво - в батьків з клепками там все ок?

• Vero подобається це.

nikiviki чесно, мене аж бісить, коли отак кажуть: у мене дитина така-то - значить, і всі мають бути такими. Ще й на клепки натякають. Ви бачили зсередини тренувальні групи дітей-другокласників? Повірте, якщо дитина не хоче займатися, а хоче малювати чи складати пазли - більше року її у спорті не втримаєш. Ви в курсі, що є різні темпераменти, різні вдачі? У вас така, а в когось інша. І в дітей-фігуристів з мозаїками зазвичай також усе добре.
            Я часто бачила дітей-фігуристів, коли ще своїх не було. І мене завжди зачаровувало: їм по 7-9 рочків, а вони такі самостійні, цілеспрямовані й мотивовані. Самі перед тренуванням розминаються, стараються, ніхто їх не силує, чесно))) Чудові діти, повірте.
            Завжди вважала: навіть якщо вони не стануть професійними фігуристами, такий стиль життя й ставлення до того, чим займаєшся, знадобиться в будь-чому, чим би ця дитина в дорослому віці не займалася.

Marlinka у вас якісь подвійні стандарти. Якщо дитина хоче їсти, то їй неможна дозволяти, а якщо хоче стрибати квади в десять років, то хай стрибає. В усьому має бути баланс.
              Навіть в Росії юні фігуристи навіть топових шкіл все одно не відмовляються від підкаток. Так, це з одного боку бізнес, бо на цьому заробляють, а з іншого - єдиний варіант отримати і складність, і стабільність. В принципі, загалом, нічого поганого в тому немає. Є ж репетитори длядітей, які мають різні проблеми зі шкільною програмою. Але одна справа допомогти п'ятикласнику з програмою для п'ятикласників, а зовсім інша - загнати її до програм випускників.
              До речі, коли мова заходить про спорт тут і там, то часто забувають про те, що в більшості розвинених країн дуже серйозно ставляться до навчання. Пригадую, як в 2010 був скандал у Нідерландах, бо на той момент ще принц Уільям-Александр з дружиною та трьома дочками поїхав на Олімпійські ігри у Ванкувері, а старша дочка мала бути в школі. Тобто там пофі, звичайна ти дитина чи з королівської родини і якщо треба бути в школі, значить треба бути. І так кругом. Тому часу на тренування не так багато. Плюс у випускних класах у спортсменів часто трапляються провали, бо вся концентрація на іспитах. Один з факторів, чому, наприклад, нові олімпійські чемпіони в танцях ПС так швидко спрогресували це той факт, що Габріела закінчила школу, тому могла і переїхати, і сконцентруватися на катанні.
              І якщо повернутися до теми допінгу, то звісно жоден не навчить стрибати квади. Але точно є такі, які допоможуть витримати такі шалені навантаження для вивчення складних лементів і стабільного виконання.

Marlinka nikiviki чесно, мене аж бісить, коли отак кажуть: у мене дитина така-то - значить, і всі мають бути такими. Ще й на клепки натякають. Ви бачили зсередини тренувальні групи дітей-другокласників? Повірте, якщо дитина не хоче займатися, а хоче малювати чи складати пазли - більше року її у спорті не втримаєш. Ви в курсі, що є різні темпераменти, різні вдачі? У вас така, а в когось інша. І в дітей-фігуристів з мозаїками зазвичай також усе добре.

Я не говорила, що всі діти мають бути як моя, я про те що своїм дітям треба давати побути дітьми. І вважаю це теж батьківським обов'язком. Вже зараз я прекрасно бачу що ще рік два максимум і в художку доведеться вкладатися по повній, але цих кілька абсолютно "дитячих" років в неї було. А з трьох років на каток, з восьми потрійні, з 11-12 квади... Якось ненормально це. Що ж там з здоров'я лишається до 18?
                Ті потрійні самі по собі не приходять, це важка праця якою навантажують дітей. Темперамент темпераментом, але мене ніхто не переконає що дитина 8-9 років сама по собі захотіла стрибати 3Т чи 3С. Це все нав'язується оточенням і батьками в тому числі. І, як правильно помітила @Irysia часто в шкоду навчанню, бо там все крутиться кругом катка.

Irysia До речі, коли мова заходить про спорт тут і там, то часто забувають про те, що в більшості розвинених країн дуже серйозно ставляться до навчання.

Тут звісно і фінансові можливості грають роль. В цьому плані мені подобаються батьки Щербакової, які очевидно приділяли навчанню і загальному розвитку Ані (та й всіх своїх дітей) значну увагу. А заради інтересу подивилася якось Загітову і Медвєдєву на цих ОІ... Ну, без коментарів.

А тем временем, у нас наконец первая медаль - серебро в лыжной акробатике, юху! Принес чемпион Пхенчхана Александр Абраменко 👏 👏 👏 Было интересно и волнительно смотреть.

• Irysia подобається це.

Притримували наших хлопців і вчора, і сьогодні. Але змогли!!!
                  І, насправді, дуже примно бачити саме колектив із спортсменів та тренерів. Справжня команда!

Irysia А как победитель из Китая подошел к нашему тренеру и с таким уважением и признанием поздравлял, я аж удивилась. Видимо, и правда сильная команда у наших.

Вʼячеслав Загороднюк в гостях у Skating Lesson, говорять про різне в контексті Олімпіади
                    (початок на 1:06:00)

• anna_nosach відповіли на це повідомлення.
                    • machelle подобається це.

Дівчата, яких запросили у показові